Jdi na obsah Jdi na menu

Informace o Thajsku

11. 4. 2013

 

Thajsko
Thajské království, zkráceně Thajsko, je stát v jihovýchodní Asii. Jeho sousedy jsou Myanmar, Laos, Kambodža a Malajsie. Hlavním městem je Bangkok, thajsky nazývaný Krung Thep (กรุงเทพมหานคร). Thajsko patří k častým turistickým cílům.
 
Plovoucí žrací trh v Damnoen Saduaku
trh-3.jpeg
Nezaměnitelnou turistickou ikonou Thajska je plovoucí trh ve městě Damnoen Saduak asi sto kilometrů jižně od Bangkoku. Jeho fotografie najdete snad v každém katalogu cestovní kanceláře. Je ale jen jedním z mnoha desítek plovoucích trhů, které se v Zemi úsměvů každý den konají. První loďky vyplouvají na rozvětvenou síť kanálů těsně po rozednění. V tuto chvíli to ještě není show pro turisty, ale autentické místo, kam chodí nakupovat všichni Thajci z okolí. Ženy v typických slamácích nabízejí zboží každodenní potřeby. Jejich loďky ukrývají hlavně ryby a zeleninu, ale třeba i nám neznámé druhy tropického ovoce. Slyšeli jste někdy o hřebíčkovci, jogurtovém jablku, hadím ovoci, longanu či starfruitu?
Jak slunce pomalu stoupá, mumraj na kanálech v Damnoen Saduaku houstne. Že jste ještě nesnídali? Zamávejte na některou z mnoha pojízdných kuchyní. Přímo z loďky můžete ochutnat nudlovou polévku, smaženou rýži, pečené chobotničky či některou z mnoha dalších thajských specialit. Pokud ale chcete zažít nezkaženou atmosféru plovoucího trhu, musíte na kanály vyplout už za rozbřesku. Když kolem deváté dorazí první autobusy s turisty, je kouzlo pro dnešek nenávratně zničeno. Loďky se zaplní bílými tvářemi, ovoce a zeleninu vystřídají suvenýry. Damnoen Saduak se změní v pouťovou atrakci.